Wpisy oznaczone tagiem jajka

Ważne zasady podczas budowania masy mięśniowej. – BIAŁKO

Kategorie: Masa mięśniowa
Tagi: , ,

Ważne zasady podczas budowania masy mięśniowej. - BIAŁKO Zaraz po nadwyżce kalorycznej jednym z największych i najważniejszych zasad każdego adepta siłowni jest dostarczanie dużej ilości białka, które ma za zadanie być jako budulec mięśniowy. Jest to jeden z najważniejszych makroskładników w naszym pożywieniu. Młodzi adepci sportów siłowych musza pamiętać, ze najbardziej efektywną liczbą białka na dzień w naszym organizmie jest około od 1,8 do 2,0 grama białka na cały kilogram masy naszego ciała. Warto również pamiętać, że najlepszymi, pełnowartościowymi źródłami białka są mięsa, ryby jaja oraz białka serwatkowe, troche niżej są produkty mleczne, czyli nabiał, taki jak twarogi, serki wiejskie. Co do białka, warto pamiętać, że musimy je spożywać przed jak i po treningu. Jeżeli masz serwatkę czyli białko w prochu, warto je spożyć na 30mnut przed treningiem. Serwatka jest rodzajem białka, które szybko się trawi i nie będzie żadnych problemów podczas treningu z trawieniem a efektywnie zabezpieczy nasze mięśnie przed katabolizmem. Zwiększa to synteze białek, i pomaga w rozroscie miesni. Włókna mięśniowe rosną po zakończonym treningu, a nie podczas- warto o tym pamiętać. Spożywanie białka po treningu lekko osłabia poziom kortyzolu, co jest odpowiedzialne za uszkodzenia mięśniowe! Które sprawiaja ze nazsz organizm szybciej się regeneruje po skończonym treningu siłowym czy treningu aerobowym. Warto więc zastosować się do wyzej wymienionych wskazówek, co do spożywania białka, ponieważ jest to kluczowe w budowaniu masy mięśniowej