Odpowiedni podział makroskładników w diecie.

Kategorie: Dieta
Tagi: , ,

Odpowiedni podział makroskładników w diecie. Wiele osób posiada problem z ustaleniem ilości makroskładników w diecie. Dieta jest to 70% udanego sukceus w sportach sylwetkowych, więc musimy pilnować by wszystko było jak najbardziej dopięte do samego końca! Zacznijmy od podstawowych informacji o makroskładnikach – Białka – do głównych źródeł tego makroskładniku zaliczamy – mięsa, ryby, jajka , oraz produkty mleczne i serwatki. Węglowodany to najczęściej ryż płatki owsiane, otręby, kasza i makarony razowe czy pieczywo żytnie. Najbardziej kalorycznym makroskładnikiem w całej diecie są tłuszcze. Najlepszymi źródłami tłuszczy są oliwa z oliwek, olej lniany, len, orzechy, żółtka jaj, masła orzechowe i suplementy ,które zawieraja kwasy omega 3. Czas teraz na odpowiedni podział makroskładników w naszej diecie. Podział te dokonujemy obliczając naszą wagę. Najlepiej przygotować do tego kartkę i długopis, co pozwoli nam na rozpisanie makroskładników co do każdego posiłku dnia. Przyjęło się, że powinniśmy spożywać 1,8-2,2g białka, 20-25% całkowitego zapotrzebowania kalorycznego tłuszczy, a węglowodany to pozostała ilość kalorii. Trzeba pamiętać ze 1g białka to 4kcal, węglowodanów to również 4kcal a tłuszcze to aż 9kcal. Po rozpisaniu makroskładników, opierając się również na bilansie kalorycznym, możemy przystąpić do rozpisywania naszych posiłków . Jeśli jest to masa, to oczywiście kalorykę podbijamy z węglowodanów jeżeli jesteśmy podczas okresu redukcyjnego to kaloryka z węglowodanów zostaje ucinana STOPNIOWO.