Rola tłuszczy w organizmie

Kategorie: Tłuszcze
Tagi: , ,

Rola tłuszczy w organizmie Poniżej odpowiem Ci na dwa pytanie, czy redukcja oznacza spożywanie znikomą ilość tłuszczy, oraz czy możliwa jest większa ilość spalania tłuszczy poprzez spożywanie ich. Podczas redukcji nadmierne spożywanie tłuszczy w diecie nie prowadzi do dobrego, zarówno podczas budowania masy jak i redukcji nie możemy z nimi przesadzać. Przyjęło się, że tłuszcze powinny być na poziomie 1,1-1,2g na kilogram ciała. Mówimy oczywiście tutaj o zdrowych tłuszczach, a nie o byle jakich z śmieciowego jedzenia. Tłuszcze napędzają nasz metabolizm, więc także podczas redukcji, rezygnacja z nich byłaby dużą głupotą, Musimy się określić czy chcemy iśc w diete wysokotłuszczową, czy diete wysoko węglowodanową. Jedzenie tłuszczy sprawia ze nie chce nam się tak jeść. Hormonalne korzyści z spozywania tluszczy są na bardzo wysokim poziomie największym atutem tłuszczy n redukcji jest to, że sa one sycące. Odpowiadają za to dwa rodzaje hormonów jakimi są CCK i PYY. Tłuszcz to energia, więc można zamieniać je również z węglowodanami ,ale trzeba pamiętać o tym że jeden gram węglowodanów posiada 4kcal a gram tłuszczy posiada aż 9cakl. Co z tego wynika?Spożywanie zdrowych tłuszczy jest niezbędne do dobrej redukcji tkanki tluszczowej. Pamiętajm,y że wszystko z głową, i żebyśmy przypadkiem nie pili oliwy z oliwiek z butelki na łyka ? Oraz pamiętajcie, że niedobór tłuszczy może przyczynić się do efektu odwrotnego niż taki jaki oczekujemy.