Wpisy oznaczone tagiem sukces

Sukces w kulturystyce, jak go osiągnąć?

Kategorie: Trening
Tagi: , ,

Sukces w kulturystyce, jak go osiągnąć? Niestety kulturystyka jest takim sportem, że w dużej części najważniejsza jest genetyka. Są osoby które rosną po „smieciowym jedzeniu” a drugim nawet sterydy zbyt dużo nie pomagają. Oczwiscie treningi dla zabawy, i zdrowia OK, ale jak dochodzi do współzawodnictwa człowiek bez genetyki ma bardzo niskie szanse w tym sporcie. Można to wyjaśnić w bardzo łatwy sposób, człowiek z słabą genetyką jeśli wykona 100x więcej powtórzeń niż człowiek z dobrą genetyką, i tak na zawodach kulturystycznych na 99% będzie za. Przykładem np. jest Polski kulturysta Michał Karmowski, który ma problemy z klatką, dlatego już nie jest zawodnikiem, lecz tylko trenerem personalnym, ponieważ niemiałby szans by wygrywać z zawodnikami, którzy posiadają gen do klatki. Kolejnym aspektem sukces w kulturystyce jest odpowiednia dieta, brak śmieciowego jedzenia. Jedzenie musimy potraktować jako funkcje życiową, i nie czerpać z niej żadnych przyjemności . W kulturystyce się o tym nie mówi lecz, tam nie wychodzi raczej na scene nikt naturalny. Więc sterydy to chleb powszedni tego sportu, tak jak w kolarstwie, lecz tutaj są bardziej widoczne, Sterydy dają duże efekty w sylwetce. Co za czym wspomaganie sterydami anabolicznymi jest niezbędne, lecz mają swoje wady – jakimi jest rujnowanie zdrowia sportowca, lecz daja niesamowite efekty. Niektórzy zrobią wiele dla sławy, więc wbijają tonę testosteronu, trenu i innych sśrodków anabolicznych. Można powiedzieć – ten kto wbija więcej i ma dobra genetykę, wygrywa.

Odpowiedni podział makroskładników w diecie.

Kategorie: Dieta
Tagi: , ,

Odpowiedni podział makroskładników w diecie. Wiele osób posiada problem z ustaleniem ilości makroskładników w diecie. Dieta jest to 70% udanego sukceus w sportach sylwetkowych, więc musimy pilnować by wszystko było jak najbardziej dopięte do samego końca! Zacznijmy od podstawowych informacji o makroskładnikach – Białka – do głównych źródeł tego makroskładniku zaliczamy – mięsa, ryby, jajka , oraz produkty mleczne i serwatki. Węglowodany to najczęściej ryż płatki owsiane, otręby, kasza i makarony razowe czy pieczywo żytnie. Najbardziej kalorycznym makroskładnikiem w całej diecie są tłuszcze. Najlepszymi źródłami tłuszczy są oliwa z oliwek, olej lniany, len, orzechy, żółtka jaj, masła orzechowe i suplementy ,które zawieraja kwasy omega 3. Czas teraz na odpowiedni podział makroskładników w naszej diecie. Podział te dokonujemy obliczając naszą wagę. Najlepiej przygotować do tego kartkę i długopis, co pozwoli nam na rozpisanie makroskładników co do każdego posiłku dnia. Przyjęło się, że powinniśmy spożywać 1,8-2,2g białka, 20-25% całkowitego zapotrzebowania kalorycznego tłuszczy, a węglowodany to pozostała ilość kalorii. Trzeba pamiętać ze 1g białka to 4kcal, węglowodanów to również 4kcal a tłuszcze to aż 9kcal. Po rozpisaniu makroskładników, opierając się również na bilansie kalorycznym, możemy przystąpić do rozpisywania naszych posiłków . Jeśli jest to masa, to oczywiście kalorykę podbijamy z węglowodanów jeżeli jesteśmy podczas okresu redukcyjnego to kaloryka z węglowodanów zostaje ucinana STOPNIOWO.